”Mä olen ihan sekaisin näissä lääkärien nimikkeissä: Jotkut on lääkäreitä, sit on yleislääketieteen erikoislääkäreitä, psykiatrin tiedän, että kyseessä on lääkäri, joka on erikoistunut mielensairauksiin. Gynekologin, ortopedin yms tiedän, mutta tuo yleislääketieteen erikoislääkäri on ihan outo minulle, siis onko se tavallinen lääkäri, joka on paremmin koulutettu vai ”

Löysin edellä olevan kysymyksen erään perhelehden verkkokeskustelusta muutaman vuoden takaa. Kysyjä oli saanut monenlaisia vastauksia: eräs vastaaja määritteli, että yleislääketieteen erikoislääkäri on perehtynyt tavallista yleislääkäriä syvemmin vastaanotolla esille tuleviin yleisiin vaivoihin.

Tavallisella yleislääkärillä hän lienee tarkoittanut terveyskeskuksessa työskentelevää erikoistumatonta lääketieteen lisensiaattia eli lääkäriä, jota voitaisiin kutsua peruslääkäriksi.

Gynekologian erikoislääkäri on gynekologi ja ortopedian erikoislääkäri on ortopedi. Niinpä yleislääketieteen erikoislääkäri on yleislääkäri. Loogista, eikö? Käytännössä termit ovat suloisesti sekaisin.

Wikisanakirja kertoo, että yleislääkäri on yleislääketieteen erikoislääkäri, mutta samalla sekin niputtaa yleislääkäri-nimikkeen alle sekä erikoistumattoman lääketieteen lisensiaatin että kuusi vuotta yleislääketieteeseen erikoistuneen lääkärin.

Ei ihme, jos yleislääketieteen erikoislääkärin osaaminen on jäänyt monelle hämärän peittoon.

Yleislääkäri on yhteensä 50 lääketieteen erikoisalan moniosaaja. Niin, kaikista erikoisaloista yleislääkärin on tiedettävä riittävästi kyetäkseen konsultoimaan, määräämään ja tulkitsemaan tutkimuksia, toimimaan tarvittaessa kiireellisesti tai odottamaan taudin luonnollista kulkua. Ja mikä tärkeintä – välttämään turhia tutkimuksia. Yleislääkäri arvostaa erikoisalojen syvää osaamista, ja toimii mielellään kumppanina perusterveydenhuollossa.

Yleislääketieteen ytimessä olemme silloin, kun ymmärrämme, että ihminen on paljon muutakin kuin 50 erikoisalaa. Ihmisellä on silmät, suu, korvat, jalat, kädet ja pää, mutta ihminen ei ole vain anatomiaa, fysiologiaa, biologiaa tai psykologiaa. Ihminen on kaikkea tätä ja enemmän – ja vieläpä yhtä aikaa.

Jokaisella meistä on oma tarinamme. Elämän jäljet vaikuttavat terveydentilaamme, sairauksiimme ja voimavaroihimme elää sairauksiemme kanssa tai osallistua oman terveytemme edistämiseen.

Yleislääkäri on kouluttautunut kuuntelemaan tarinamme. Hän on opetellut keinot, joilla rakennetaan luottamus. Se on prosessi, jossa edetään hitaasti. Oikotietä ole.

Potilaalle yleislääkäri on se tuttu ja turvallinen omalääkäri. Tutulle lääkärille on helppoa kertoa mieltä askarruttavat terveysongelmat ja kysyä epäselväksi jääneet asiat.

Yleislääkäri tietää myös sen, että kiirehtiminen on kallista. Kiire maksaa paitsi yhteiskunnalle, myös potilaalle. Dosenttia ja yleislääketieteen erikoislääkäriä Ilkka Kunnamoa siteeraten vaikuttavuus on sitä, että tehdään oikeita asioita eli näyttöön perustuvia hoitoja, oikeille asiakkaille eli niille, jotka hyötyvät hoidosta, ja oikeaan aikaan eli ennen kuin jokin ehkäistävissä oleva asia tapahtuu. Potilaansa hyvin tuntevaa yleislääkäriä voidaankin hyvällä syyllä kutsua myös vaikuttavuuden asiantuntijaksi.

  • Yleislääketieteen erikoislääkäri on yleislääkäri
  • Yleislääkäri on yhteensä 50 lääketieteen erikoisalan moniosaaja
  • Yleislääkäri on erikoistunut hoitamaan ihmistä kokonaisuutena
  • Yleislääkärin osaamisen hyödyntäminen peruspalveluissa on kustannusvaikuttavaa

Liisa Cajan-Suokas
yleislääketieteen koulutusylilääkäri
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Pin It on Pinterest